Warning: Parameter 1 to wp_default_styles() expected to be a reference, value given in /var/www/muabi.dk/public_html/wp-includes/plugin.php on line 579

Warning: Parameter 1 to wp_default_scripts() expected to be a reference, value given in /var/www/muabi.dk/public_html/wp-includes/plugin.php on line 579
Skip to content

Med BED i bagagen

Spiseforstyrrelser som anoreksi og bulimi er almindelig velkendte udtryk herhjemme i Danmark. Det samme er BED (Binge Eating Disorder) efterhånden også. Alligevel er det sjældent denne spiseforstyrrelse, som vi i Danmark sætter fokus på. For hvad er BED egentlig? Og hvordan kan overspisning være en form for spiseforstyrrelse?

Almindeligt for os mennesker er, at vi kan undrer os over, hvordan det eksempelvis kan være så svært for en overvægtig person blot at lade være med at spise så meget. Hvorfor kan vedkommende ikke blot hoppe på kur og komme af med de overskydende kilo? Læs med herunder, og bliv klogere på BED som spiseforstyrelse.

BED: Den mest udbredte spiseforstyrrelse i Danmark

Op mod 50.000 danskere kæmper dagligt imod BED, og de konsekvenser som spiseforstyrrelsen giver dem. Her er tale om en spiseforstyrrelse, som er svær at bekæmpe i opløbet, i og med at den kan være umulig at opdage. Flere læger og andre sundhedsprofessionelle har førhen fejlvurderet klienters vægtproblem. Derfor har personer med BED oplevet blot at blive sendt på slankekur, for at bekæmpe de fysiske skavanker, fremfor at få den nødvendige behandling og fokusere på de psykiske problemer.

Forskellen på almindelig overvægt og BED er, at en person med BED som spiseforstyrrelse vil opleve at miste kontrollen fuldstændig ved indtagning af mad. Ofte vil vedkommende spise alene, da denne handling også er forbundet med en dyb følelse af skam. En person med BED spiser desuden ikke kun, når vedkommende er sulten. Tværtimod så kan indtagelse af maden virke som en tvungen handling for en person med BED.

Skadende adfærd og dystre tanker

En person med BED viger ikke langt fra anorektikere eller bulimikere i forhold til sin selvskadende adfærd. Fælles for alle tre spiseforstyrrelser er at det at spise, er blevet en handling som forbindes med skam. Derfor gøres dette oftest, når man er alene. Her er der ingen til at dømme. Hvor en anorektiker er bange for dommen om, hvor lidt vedkommende spiser, så frygter en bulimiker eller en person med BED dømmende blikke, for den voldsomme mængde af mad de indtager.

En bulimiker skiller sig af med maden igen, og vedligeholder dermed vægten. Det gør en BED-ramt ikke, hvorfor vedkommende tager på. Lavt selvværd, social isolation og humørsvingninger er ydermere tre ting, som går igen hos samtlige personer med en spiseforstyrrelse. Uanset hvilken spiseforstyrrelse en person lider under, så vil det forvrængede forhold til mad gå ind og skabe en usikkerhed hos den enkelte. Dette vil vise sig gennem handlinger som eksempelvis isolation og rastløshed.

Tag på ferie selvom du lider af BED

At rejse med en spiseforstyrrelse

Som pårørende eller bekendt til en person med en spiseforstyrrelse, kan det være en kamp uden lige at acceptere, at der er mange begivenheder som vedkommende ikke ønsker at være en del af. Vi har alle prøvet at have en dårlig dag og dermed blive ramt af lysten til at blive hjemme. Men vi tager afsted alligevel, for vi ved, at nogen regner med os. For en person med eksempelvis BED, er det ikke at spørgsmål om at ville eller at tage sig sammen. Der vil det være absolut umuligt at deltage i mange sammenhænge, da dette kan føre til akut angst, eller forværre personens tilstand.

Derfor er særligt ferieperioder ekstra hårde for dem med en spiseforstyrrelse. Danskernes måde at rejse på, omfatter typisk en del restaurantbesøg og nye madoplevelser. Dette vil være grænseoverskridende og vanskeligt for én, som skammer sig over at spise foran andre, og hvor maden allerede fylder afsindigt meget i hverdagen. Derudover indebærer den typiske ferie-påklædning mindre tøj, hvilket ligeledes vil være en kæmpe udfordring for en person med en spiseforstyrrelse.

Husk dette inden i rejser

Måske lider du selv af BED eller anden form for spiseforstyrrelse. Måske er du pårørende til én med en spiseforstyrrelse. Uanset hvilken rolle du spiller, så vil det være en stor mundfuld at rejse med en spiseforstyrret. Herunder følger 5 forholdsregler, som du kan tage med dig, når I skal ud og rejse næste gang:

  1. Sørg for at vedkommende med en spiseforstyrrelse får snakket med en terapeut, psykolog eller lignende inden afrejse. En professionel med kendskab til personen, vil klart kunne give de bedste råd i forhold til at rejse med en spiseforstyrrelse.
  2. Tjek op på jeres rejseforsikring, og læs om forholdene i forbindelse med psykisk sygdom.
  3. Indgå en aftale om hvordan I snakker om spiseforstyrrelsen. Sørg for at den spiseforstyrrede ved, at vedkommende har lov til at sige fra, når han/hun ikke vil snakke mere om emnet.
  4. Afstem forventninger til ferien hjemmefra. Sørg for at der er plads til lidt tid alene på værelserne, og hold ligeledes døren åbent for, at planer kan ændres undervejs.
  5. Book et værelse med et lille køkken. Således har I muligheden for at lave mad “hjemme”, hvis et restaurantbesøg bliver uoverskueligt for personen med en spiseforstyrrelse.
Published inRejser